Szunnyadó vérebek – Kritika

 

Szunnyadó vérebek – Kritika

 

Az áprilisi mozis kínálat most kivételesen nem egy színésznőről fog „szólni”, mint az volt az év első egyharmadában (Sydney Sweeney), hanem a jelenleg is Magyarországon forgató, Oscar-díjas ausztrál színész, Russell Crowe filmjei fogják uralni a moziműsort, legalábbis a hónap második felében. A megjelenésében szebb napokat is látott sztár egy izgalmas krimiben tér vissza a filmvászonra, hogy ex-zsaruként „megmentsen” egy elítéltet a halálbüntetéstől.

Adam Cooper rendező és forgatókönyvíró eddig leginkább színészként, majd szerzőként tette le névjegyét a mozik világában, most pedig elérkezettnek látta az időt, hogy a direktori székben is kipróbálja magát.

Az inspirációt egy regényből, a 2017-ben megjelent, E.O. Chirovici által íródott Tükrök könyvéből merítette.

Első nagyjáték filmjéhez egész neves szereplőgárdát sikerült összehoznia. A főszereplő Crowe mellett ott van a magyar származású, új-zélandi Márton Csókás, a Jumanji és A galaxis őrzőiből megismert Karen Gillan, a Gladiátorban Croweval is együtt játszó Tommy Flanagan illetve Harry Greenwood is.

A történetben a volt gyilkossági nyomozót, Roy Freemant (Russell Crowe) megkeresi egy halálraítélt bűnöző a börtönből, hogy segítsen neki még a méreginjekció beadása előtt tisztáznia a nevét. Hiába volt az ő ügye ez anno, azóta komoly változások történtek Freeman életében, ugyanis Alzheimer-kór miatt egy különleges kezelésen esett át, melynek következtében szinte minden emléke törlődött és a mindennapi élet is komoly kihívást jelent számára. Ennek ellenére mégis megpróbál segíteni, ám ahogyan egyre jobban ássa bele magát az ügybe, úgy térnek vissza az emlékek és kezd zavarosabbá válni az egész folyamat.

Aki szereti például a Döglött akták című sorozatot, annak ez a film is tetszeni fog, mert hasonló tematikában készült, csak épp egész estés moziba ágyazva kapunk egy sztorit. Egyszerre vagyunk jelenben és múltban. Néha kissé egybe is folynak az események, de a folyamatos koncentráció nem is ezért fontos. Hanem mert, hol felgyorsulnak az események, hol módfelett lelassulnak és ez időt hagyhat elmerengeni, ami azért is veszélyes, mert olykor olyan kesze-kúsza szálak jönnek elő a semmiből, hogy érdemes figyelni, nehogy elveszítsük ideje korán a fonalat.

A film képi világa a régi krimik látványát hozza. A történet kevésbé az akciókra, inkább a drámára és a krimire összpontosít, így aki nagy lövöldözésekre, verekedésekre számít, az lehet csalódni fog. Ellenben aki szereti a „Ki lehet a gyilkos?!” játékot játszani egy krimi kapcsán, annak ez a film tetszeni fog. Bár a műfajban jártasabb nézők még a finálé előtt rájöhetnek, hogy hova fog kilyukadni a történet, a végefelé jelentkező csavarok megmentik a filmet a középszerűség érzetétől és igenis vállalható alkotásként értékelhetjük.

Viszonylag jól van felépítve a sztori is, a legizgalmasabb részek inkább Crowe karakterének fejében játszódnak, melyek arra hivatottak, hogy segítsék a filmet jelenetről jelenetre tovább görgetni.

Összességében a Szunnyadó vérebek, ha klasszikussá nem is válik, azoknak akik szeretik a bűnügyi krimiket, ahol lehet „játszani” „Ki lehet a gyilkos?!”-t, annak kellemes szórakozást fog nyújtani ez a film. Viszonylag jól felépített mozit kapunk, mely a műfajtól elvárt kikapcsolódást fog nyújtani.

 

Értékelés: 10/7,5

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


 

Forgalmazó: Big Bang Media

 

Bemutató dátuma: 2024. április 18.

Megjegyzések