Miután annyi minden történt – Kritika

 

Miután annyi minden történt – Kritika

 

Talán kevesen hittük, de idén befejeződik Tessa és Hardin 5 részen át tartó szerelmi hullámvasútja, a Miután sorozat. Az ígéretes kezdés után sikerült annyira elnyújtani a lezárást, amit még egy Halálos iramban franchise is megirigyelhet. Sokan egy „WTF” érzéssel jöttek ki 2022-ben a moziból, mikor a stáblista előtt felvillant a Folytatjuk felirat. Ám idén végre megtudjuk, hogy a két szerelmes fiatal végül révbe érhet-e vagy örökre búcsút mondanak egymásnak.

A nagysikerű regényt, Anna Todd írta és 2014-ben jelent meg az első része. A hatalmas hypera való tekintettel, pedig még további 3+1 könyv követte. Ekkora népszerűségre talán még az írónő sem számított. A sztori sem volt akkora spanyolviasz, hisz, akik naprakészek az 1990-es, 2000-es évek tini romantikus filmjeiben, azoknak hozhatott némi dejavu érzést ez a sztori is. A Kegyetlen játékok hasonló alapgondolattal bűvölte el anno főleg a tinilányokat. Most pedig kicsit leporolva a standard mesét, új főhősökkel tudott újabb rajongókat magához vonzani. Ehhez persze kellett egy olyan jól sikerült casting, mely során a két főszereplőnek megtalálták Josephine Langfordot (Tessa) és Hero Fiennes Tiffint (Hardin). A két ifjú színész között nagyszerűen működött a kémia, így a rosszfiú és jó kislány karaktereket nagyszerűen tudták közösen építeni.

Az első két rész még valóban hozott izgalmakat és fordulatok, ám a harmadik etaptól kezdve egyre jobban húzott-nyújtott rétes feelingünk volt, ám a rajongók így is imádták és drukkoltak ennek a se veled, se nélküled tinirománcnak. Talán a negyedik rész volt az, ami még a legnagyobb rajongók számára is adott némi hiányérzetet, hisz igazán nagy történés nem volt, inkább csak egy olyan felvezetése a finálénak, mint mikor a tehetségkutató műsorokban a műsorvezető húzza az idegeket, hogy végre kiderüljön kinyeri a „kétkazettás lemezlejátszót”.

És 2023-ra eljött a Miután finálé is, amit, akik látták az első négy részt már csak azért is, akik pedig igazi fanok, azok alapból meg fognak nézni.

Az eredeti regény-sorozat szerint az ötödik rész már a Mielőtt névre lett keresztelve, amire kapunk is utalást ebben a filmben, így ezt alapul véve, teljesen reális, hogy a 4+1 könyv így lesz filmes viszonylatban is befejezve.

A Miután annyi minden történt ellenben az előző négy epizóddal, az első olyan rész lett, mely nem a címadó regények egyikén alapult.

A történetben Hardin rendbe szeretné tenni a múltban elkövetett hibáit, melyek egészen Portugáliáig, Lisszabonba vezetik útját. Itt újra találkozik Nathalievel, akivel elég viharosra sikeredett az elválásuk, mely nem csak a lány, de Hardin életére is azóta kihatással van. Mindeközben a fiúnak az első könyvének, az After folytatásán is kellene dolgoznia, hisz a kiadója már eléggé sürgeti a jegyzet leadással. Arról nem is beszélve, hogy Tessa hiánya újra az alkohol rabjává teszi, ami tudjuk, hogy nem túl jó tanácsadó. A fiatalnak így nem marad más hátra, mint szembe kell néznie a múltjával, hogy rendbe tehesse a jelenjét, mely talán új alapokra helyezi a jövőjét.

Aki anno látta a 365 nap című filmes borzalmakat, azoknak lehet némi dejavu érzése, hisz ebben a részben kissé olyan, mintha ihletet merítettek volna itt ott a lengyel filmekből, csak szerencsére itt a színészek tényleg tudnak játszani és a filmes kivitelezés is profibb munkára vall.

Igazi országimázs mozit kapunk Lisszabonról, mely után biztos sok tinilány szeretné felkeresni a portugál fővárost. Gyönyörű képek, légi felvételek és kulturális betekintés, melyek átadják ennek a gyönyörű városnak a hangulatát. Már csak amiatt is érdemes megnézni annak is, aki annyira nincs képben az After mozikkal. Belecsempésztek némi ultrasoft pornót is, hisz földön, vízen, levegőben kapunk újfent némi pásztorórás kópiákat, ahogyan az az eddigi részekben is megvolt.

Rejtett üzenettel is bír a film, főleg a mostani online élet veszélyeire felhívva a figyelmet. Pl. okosan a home videókkal! Szóval pozitívuma akad bőven a filmnek, mely bízzunk benne, hogy megtalálja a címzetteket. Függetlenül attól, hogy azért ez messze nem a valóságot tükrözi.

Mivel Tessa szinte alig kapott szerepet ebben a részben, így, hogy ne legyen túl egyoldalú a film, beletettek egy új női szereplőt is, a már említett Nathalie (Mimi Keene) személyében, aki üde színfoltja lett a mozinak.

Ami a műsoridőt illeti, a 93 perc pont elég volt, hogy lezárja Miután sorozatot. Talán a vége lett olyan, ami kissé összecsapottnak tűnhet, bár ismerve azokat a 2021-es felvetéseket, melyben a készítők gondolkoztak, még adhat is némi alapot.

Amit nem bírok szó nélkül hagyni, hogy a stylist pedig kap egy hatalmas feketepontot, mert a mindig vagány Hardint képesek voltak úgy felöltöztetni zakóba, hogy azon begombolva hagyták az alsó gombot, miközben az alaphiba… 😊

Összességében a Miután annyi minden történt, lezárt egy korszakot, mellyel ismét elbúcsúztunk egy kedvelt szerelmespártól a filmtörténelemben. Bár történetileg már nem volt annyi benne, mint az első két részben, de az előző összekötő résznél jóval látványosabb, élvezhetőbb epizódot kaptunk. Sokat dobott a mostani filmen, hogy olyan helyszínre költöztek, mely alapból ad egy kellemes látványt és hangulatot, már csak a film nézésével is. Az új karakterek pedig jól tudtak beépülni a cselekménybe. Ez a fejezet már leginkább Hardinról szólt, így azok a hölgy nézők, akik főleg miatta követték végig a sorozatot kimerítő lezárást kaptak főhősükkel kapcsolatban. Az öt részen át tartó karakterfejlődés, mint egy terápiás sorozat a fiatal író részére elérte a csúcsát. Az pedig, hogy ez a Tessához fűződő kapcsolatát hogyan befolyásolta, az a mozikban kiderül…

 

Értékelés: 10/7

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


Forgalmazó: Big Bang Media

 

Bemutató dátuma: 2023. 09. 14.

Megjegyzések