Eszeveszett küldetés – Kritika

 

Eszeveszett küldetés – Kritika

Alig telt el egy hónap, de Tarek Boudali és Philippe Lacheau csapata ismét támadást indít a rekeszizmok ellen és ehhez színtérként újfent a mozitermeket választotta. Legújabb alkotásukban is a rájuk jellemző, pozitív értelemben vett agymenés veszi kezdetét, melyben bár akad pár elhasznált poén, de még mindig tudnak újat és szórakoztatót alkotni. Arról nem is beszélve, hogy mára már olyan presztízsük lett, hogy a büdzsével sem kell szűkmarkúan bánni, hogy igazán látványos produkciót hozzanak össze. Olyat, mint az Eszeveszett küldetés.

Sajnos szinte sehol nem esik szó arról (ennek valószínűleg marketing okai is lehetnek), hogy az Eszeveszett küldetés eredetileg egy, Magyarországon 2021-ben bemutatott film bizonyos értelemben vett folytatása. Bizony, csak azt a filmet akkor egy másik forgalmazó hozta be. Annak a címe 30 nap maximum volt és főhősei ugyanazok, akiket most láthatunk ebben a moziban. Bár annyira nem épül rá a történet a két évvel ezelőtti részre, de pár szereplőt és poént segíthet jobban megérteni és elhelyezni a sztoriban, ha ismerjük az előzményeket.

Sőt, ha azt vesszük alapul a film eredeti címe utal is arra, hogy ez most egy folyatás, hisz a 3 nap maximum elnevezést kapta. Szóval aki teheti nézze meg az első részt, hogy még jobban élvezni tudja a mostani etapot.

Főhősünk ezúttal is Rayane (Tarek Boudali), aki még mindig ugyanaz a jószándékú, de kétbalkezes rendőr, mint volt. Csak most épp szintet akar lépni és kommandósnak állna. Csak hát a tények nem őt igazolják. Ám, mindezek ellenére most össze kell kapnia magát, mert elrabolta egy kartell a nagyiját és komoly váltságdíjat kérnek érte cserébe. Meg kell szereznie két, ritka drágakövet, melyre csupán 3 napja van. Így összeszedi kissé dilis csapatát és el is indul élete legnagyobb küldetésére.

Mint írtam, ma már olyan büdzsével rendelkezik a csapat, mely több lehetőséget megnyit előttük. Ezt pedig a filmeseknél főleg a látványvilágban szoktuk viszontlátni. Az Eszeveszett küldetésben így olyan helyekre is eljutunk Dubajtól kezdve Dél-Amerikáig, melyre eddig nem volt példa Boudaliék produkciói során. Ettől még látványosabb és professzionálisabbnak is tűnhet az egész film, de szerencsére a külcsín nem vitte el a film élét. Továbbra is a poénokon a hangsúlyt.

Bár akad néha már párszor eljátszott humorbonbon, de még így is sikerül számtalan olyan geget belevinni, melytől az egész moziterem egy emberként nevet fel. Jó látni, hogy megannyi film után is még mindig van spiritusz ebben a bagázsban és mindenféle szakmai féltékenység nélkül tudják moziról mozira váltogatni egymást, hol a rendezői székben, hol főszereplőként.

Ez a fajta összeszokottság lehet talán az egyik legfontosabb oka a sikerüknek. Csapatként kiválóan tudnak jobbnál jobb filmeket alkotni, bár eddig nem is nagyon láthattuk őket külön-külön szerepelni.

A Boudali-Lacheau filmeknek a másik nagy erénye, hogy mostanra az emberek már tudják mire számíthatnak, és ezt a színvonalat végig tudják tartani. Néhol kicsit felé is mennek, de visszanézve az elmúlt időszak mozijait, alá nem igazán lőttek, ahogyan most sem.

A műsoridőt is figyelembe véve tudják mi az, ami elég egy ilyen típusú filmnek, ami még fent tudja tartani a nézők figyelmét és nem esnek az amerikai filmkészítők hibáiba, ahol már elfelejtették, hogy nem csak kétórás mozik vannak. Így az Eszeveszett küldetés 90 perce pont elég ahhoz, hogy mosolyogva jöjjünk ki a termekből.

Boudali és Lacheau kettőse olykor nem rest odapörkölni egyet a tengerentúli kollégáknak is, így néha kifiguráznak egy-egy filmet, karaktert, híresebb jelenetet. Nos, ezt a labdát most is lecsapták a srácok, így köszön majd vissza kissé franciás humorral átitatva az Elrabolva, a Terminátor 3. vagy épp Tom Cruise Misson Impossible felhőkarcolós jelenetei. Arról nem is beszélve, hogy sajátjait sem fogja kímélni, így a zenei élet hírességei is kapnak, főleg, ami a DJ szekciót illeti, de az maradjon meglepetés.

Összességében az Eszeveszett küldetés pont azt hozta, amit a francia humor jelenkor legjobb csapatától elvárhatunk. Másfél óra töménytelen poénáradat, mely olykor nem fél kissé elmenni a vulgaritásba, de még ezt is megbocsájtjuk nekik, mert valahogy érezni benne a „finom” francia eleganciát. Ha a karácsonyi forgatagban két  ajándék-vadászat okozta agyvérzés között szeretnénk egy könnyed kikapcsolódást és feltöltődést, akkor a legjobb választás lehet a mostani kínálatból ez a film!

 

Értékelés: 10/8

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


Forgalmazó: Big Bang Media

 

Bemutató dátuma: 2023. december 7. 

Megjegyzések