Maga a pokol – Kritika

 

Maga a pokol – Kritika

 

Russel Crowe áprilisban két filmmel is jelentkezik a mozikban, rögtön egymás utáni két hétben. Az elsőben egy ex-zsarut játszik, a Szunnyadó vérebekben, most csütörtökön pedig a Maga a pokol című akciófilmben lesz az őrszeme egy dzsungelben ragadt katonai egységnek.

Kevés színész mondhatja el magáról, hogy karrierje során mindhárom Hemswort tesóval együtt játszott már valamilyen filmben. Crowe pedig már ezt is kipipálhatja, már, ha volt egyáltalán ilyen pont a bakancslistáján. A Maga a pokol című moziban igaz konkrét közös jelenetük nincs is, de filmbéli karakterük igencsak egymáshoz lett kapcsolva a legkisebb fivérnek, Liamnek az egykori Gladiátorral.

William Eubank legújabb alkotása igazi pasis film lett, amiben a klasszikus amerikai csihipuhi akciófilmek világát kapjuk vissza. Látványos, néhol kissé brutális, olykor filmesen túlzó, de kikapcsolódásnak a műfaj kedvelői számára pont ideális lehet.

A történetben egy elit alakulatot azzal bíznak meg, hogy egy CIA ügynököt mentsenek ki egy dzsungelből, ahol fogva tartja a helyi maffiavezér. A nagy rutinnal bíró csapat tagjai között ott van Sugar (Milo Ventimiglia), Bishop (Ricky Whittle), Abell (Luke Hemsworth) akikhez csatlakozik az újfiú, Kinney (Liam Hemswort) is. A veszélytelennek egyáltalán nem nevezhető küldetés akkor válik még izgalmasabbá, mikor egy nem várt probléma jelenik meg. Innentől kezdve pedig 48 órájuk marad, hogy kimeneküljenek a földi pokolból. Ehhez pedig egyetlen esélyük, a bázisról, drónokkal segítséget nyújtó Kaszás becenévre hallgató százados, alias Russel Crowe lesz.

A 113 perces film igazi túlélési thriller lett. Végig feszült akciójelenetekkel dúsított mozi, ami leginkább azoknak fog tetszeni, akik szeretik a látványos, nagy robbantásokat, fegyverropogást és olykor pár férfiasabb közelharcot.

Bár néha érezni a klasszikus filmes túlkapásokat, a dramaturgiai feszültségfokozást, de érkezik pár olyan fordulópont, ami igazán jót tesz a filmnek.

A történet kettő az egyben érzést kelt, abból a szempontból is, hogy két fő helyszínen játszódik és igazából két főbb szereplője van. Az egyik a hadszíntéren az életéért küzdő Liam Hemsworth, aki karaktere szerinti „zöldfülüként” meglepően jól hozza az elit alakulat szintjét. Az ő esetében tényleg az élet-halál harcról szól a film, ahol a humor kevésbé játszik szerepet a filmben. Neki inkább a katonai szintű karakterfejlődése lesz érdekesebb, ahogyan beérik az ifjú titánból, a kőkemény katonáig.

Míg ott a másik véglet, a bázisról segédkező Crowe figurája, akinek szerepében a dráma és humor kettőssége jelenik meg. Vele kapcsolatban talán még mélyebben is belemennek az emberi oldalba a többiekhez képest, amit az Oscar-díjas színész kiválóan le is hoz. Épp negyedik esküvője és sokadik gyermeke születése előtt áll, de ilyen családi háttérrel bizony kellenek a plusz munkaórák a nyugdíj beszámítás miatt. Az összes szereplő közül az ő karaktere van leginkább kidolgozva, így lesz mellékszereplőből másod-főszereplője a Maga a pokolnak. Nem is gyakori, hogy egy ilyen filmben ekkora emocionális bemutatást kapjon egy szereplő, ettől pedig ad egy kis pluszt is a film élvezeti értékének. Sőt, a rá írt jelenetek abban is segítenek, hogy ne csak azt érezzük, hogy egy sima dzsungelharcos ezerszer látott mozit kapjunk.

A film visszanyúl a ’90-es évek filmes akkori standard tematikájához. Az ostoba vezetőség kontra tettre kész beosztott konfliktusa. Vagy épp az ősi ellenség, mely vagy orosz vagy épp az arab világból érkezik.

Összességében, aki szereti az igazi pasis, akciódús lövöldözős filmeket, annak kikapcsolódást fog hozni a Maga a pokol. Bár néhol lesznek erősebb jelenetek, de a műfaj határain belül maradva azt adja, amit egy ilyen filmtől várhatunk.

 

Értékelés: 10/7

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


Forgalmazó: Fórum Hungary

 

Bemutató dátuma: 2024. április 25.

Megjegyzések