A három testőr: Milady – Kritika

 

A három testőr: Milady – Kritika

 

Tavaly ősszel került a hazai mozikba a már számos feldolgozást megélt Alexander Dumas regény, A három testőr legújabb filmes adaptációja. Mondhatni végre hazatért az 1840-es évekbeli klasszikus és ha már a gallok vették kezükbe az irányítást, a szereposztást sem kívánták elaprózni. Számos nagy név került a stábba, így remélhettük, hogy a manapság nem túl gyakori kosztümös filmeknek az újjáélesztését minőségi végeredmény kíséri.

Mind a francia, mind a magyar közönség meglepően jól fogadta Martin Bourboulon rendező két részre bontott történelmi kalandfilmjének első felvonását, A három testőr: D'Artagnan 2023. év végén. A főbb szerepekre igazi francia, neves színészeket kért fel. Közülük a legismertebb a főleg nemzetközi filmekben már nevet szerzett Eva Green (Milady szerepében), akiről talán kevesebben tudják, hogy párizsi születésű francia színésznő. Valamint ott van még a gallok élő filmes legendája, Vincent Cassell (mint Athos). Mellettük, rajtuk kívül a filmben szerepel Romain Duris, aki Aramist játssza. Ő pl. a rendező Eiffel című filmjének címszereplője volt még 2021-ben. Porthos karakterét alakító Pio Marmai, akit legutóbb az Ennél csak jobb jöhet (más címen Egy nehéz év) című moziban láthattunk. Illetve D’Artagnan megformálója, Francois Civil, akit legtöbben a 2019-es, Szerelemre kattintva című filmben láttunk a hazai mozikban Juliette Binoche oldalán. Szóval látszik, hogy minőségi repertoárral rendelkezik a film, de kérdés, hogy ez elég lesz e, egy néző csalogató, kétfelvonásos alkotásra nemzetközi szinten is. Mindenesetre Franciaországban imádták a sorozat mindkét részét és mint írtam, az első sem teljesített rosszul itthon.

A Milady ott folytatódik, ahol tavaly abbamaradt. Így célszerű látni az első részt is, hogy el tudjuk helyezni a történetben a szereplőket és értsük, ki mit miért tesz. Kissé krimisre vette az egész sztorit Nicolas Bodluc forgatókönyvíró, mely igen jót tett a film dinamikáját illetően. Végig figyelni kell, mert az első részhez hasonlóan itt is folyamatosan történnek a dolgok a 115 perces műsoridő alatt. Így egy kisebb figyelemkiesés már megnehezítheti a történet megértését. Főleg, úgy, hogy sokszor még koncentrálva sem biztos, hogy tudjuk ki kicsoda és mi a történetben a szerepe.

Számos fordulat jellemzi a filmet, de sajnos olykor a következetesség nem hagy kellő nyomot. Itt ott befigyel egy-egy logikai bukfenc is, mely csak arra jó, hogy az így is szövevényes filmet még jobban összekavarja a nézők fejében.

Mindenesetre Eva Green karaktere olyan lett ennek a sorozatnak, mint a Halloween filmeknek Michael Myers. Elpusztíthatatlan. Ez a jelző majd akkor fog igazán értelmet nyerni, mire is gondoltam, ha megnézzük mind a két részt. A színésznő nagyon erős jelenléttel bír ebben a moziban is és ami az egyik leggyakrabban előforduló jellemzője szerepeinek, itt hatványozottan igaz. Szinte egy pasi sem tud ellenállni neki, mindenkit megbabonáz erős szexuális kisugárzásával (lásd Sin City, Éjsötét árnyék), de közben érezni benne a gonosz erőket. A legjobb választás volt erre a szerepre. 

Egy történelmi film mit érne látványos csatajelenetek és közelharcok nélkül, melyet ebben az időben főleg a kard és tőr párbajok jelentettek. A moziban számos alkalommal találkozhatunk is vele, ám újra tanúbizonyságot nyer az a tény, hogy az ilyen jelenetsorokat megrendezni nem könnyű feladat. Ez látszik is, hogy Bourboulon számára is nehézséget okozott, mert sokszor rossz kameraszöget vagy megvilágítást alkalmazva inkább káoszt érzünk, ki kicsoda, kivel van vagy épp mi történik a jelenetben.

A filmben a történelmi kalandfilm stílusjegyein túl ott van a francia romantika és némi humor is, hogy könnyen emészthetőbbé tegye történetet. Ennek köszönhetően megkapjuk a klasszikus francia mozik érzetét.

Összességében A három testőr: Milady hozza azt a színvonalat, melyet az első részben megkaptunk. Külön pozitívum, hogy nem kellett sokat, évet, éveket várni, hogy folytatást kapjon. De így is célszerű feleleveníteni az első részben látottakat, bár a film az elején ad egy gyors, rövid összefoglalót. Eva Green, mint címszereplő nagyon erős jelenléttel bír az egész filmben és a rá jellemző és sokszor kimondottan az ő karakterére íródott szerep ebben a moziban is minden erősségét kiemeli. Jóval több a fordulat ebben a részben, így célszerű igencsak koncentrálni, melyet nem mindig segítik az itt-ott felbukkanó logikai bakik. Ez az alkotás visszahozza, de közben újragondolja a régi, francia kosztümös filmek hangulatát. Ahogyan az a korszak, úgy ez a film is a zord, sötét tónusokat követi, mely néhol zavaró lehet, hogy tudjuk, ki kicsoda és mit miért csinál a történetben. Ezt a rendező is később elismerte. De mindazonáltal a maga műfajában egy minőségi feldolgozást kaptunk.

 

Értékelés: 10/7

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


Forgalmazó: Fórum Hungary

 

Bemutató dátuma: 2024. március 7.

 

Megjegyzések