A kaszkadőr – Kritika

 

A kaszkadőr – Kritika

 

Egy régóta várt filmmel köszöntjük az idei májust a mozikban, mely nem más, mint A kaszkadőr. Ryan Gosling és Emily Blunt főszereplésével készült film igazi szerelemprodukció lett, no nem a két főszereplő talált a valóságban egymásra, hanem az egykori kaszkadőr koordinátor, aki immáron rendezővé lett, David Leitch tett bizonyos értelemben tisztelgést egykori szakmája előtt.

Leitch ötször volt Brad Pitt és kétszer Jean Claude Van-Damme kaszkadőr-dublőre pályafutása elején. Sőt, olyan produkciókban vállalt a keményebb jelenetekért csapatával felelősséget, mint pl. a Bourne Ultimátum, melyért egyébként két díjat is kapott a Screen Actors Guild Awards-on. Azóta pedig egész jó kis akciófilmeket rendezett, ahol a kaszkadőri munka igencsak fontos szerepet játszott. A gyilkos járat, Deadpool 2 vagy épp a John Wick és az Atomszőke. Szóval elég kecsegtető az a lista, mely megalapozza a bizalmat, hogy most is valami látványos produkciót fogunk kapni.

Ám hiába a látvány, ahhoz kell egy jó forgatókönyv is, hogy legyen sztorija is a filmnek, ne csak céltalan akciózás. Erre Dave Pearce-t kérte fel a direktor, akinek a neve leginkább a 2015-ös Mission: Impossible - Titkos nemzet és a Vasember 3. filmek kapcsán lehet ismerős.

A kaszkadőr című filmet egyébként egy régi sorozat ihlette, mely az 1980-as években volt műsoron és a kaszkadőrök életét vette alapul.

A mostani mozi egyébként tartogat némi iróniát és figyelemfelhívást Hollywood számára, hogy tessék csak jobban megbecsülni a kaszkadőri munkát. Pl. ezért is indult lobbi, hogy legyen külön kategória az Oscar-díjaknál is, mely egyelőre jegelve lett. Egyébként ezt a labdát idén nagyszerűen csapta le az Oscar-gálán Blunt és Gosling kettőse, mikor a színpadon beleszőtték beszédjükbe, az aktuális filmjük kapcsán eme kezdeményezést.

A filmben végig érezni mind látványban, mind dramaturgiájában, hogy akik készítették, azok tényleg tudták miről csinálnak filmet. Ettől pedig egy olyan pluszt kapunk a 127 perces mozi alatt, mely olyan, mint egy profin összeválogatott kaszkadőr show.

A humor, az izgalom és az akció, sőt a romantika is némi drámával fűszerezve végig jelen van a filmben. Blunt és Gosling között olyan jól működik a kémia, hogy szinte el is hisszük, hogy van közöttük valami.

Ami a történetet illeti, főhősünk, Colt Seavers (Ryan Gosling) egy viharvert kaszkadőr, akinek egyik jelenete nagyon rosszul végződik. És ezzel nem csak munkáját, de bimbódzó románcát is veszni hagyja, a rendező asszisztens Jodyval (Emily Blunt). Ám a sors újabb esélyt ad nem csak Coltnak, de talán az egykor félbeszakadt love storynak is, mikor a semmiből újra munkát ajánlanak az akciósztár, Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) legújabb filmjében, melynek rendezője épp Jody lett. A fiatalok újra találkoznak, ám nem csak a régi sérelmeket kell helyre tenni kapcsolatukban, hanem egy, a háttérben megbúvó szövevényes ügybe is jócskán belecsöppennek, mely a film sikerén túl, főleg Colt életére lehet komoly kihatással.

Mint látjuk minden adott, hogy egy igazán pörgős mozit kapjunk. A film egész jól fel van építve és nem is találunk benne üresjáratot, a több mint kétóra kőkemény akciójelenetek sorát hozza. Néha kapunk pár kikacsintást a már említett Oscar-díjra vonatkozólag vagy más filmekkel kapcsolatos megemlékezést, főleg azokból, amiben a rendező is szerepet vállalt valamilyen formában.

Míg a látványvilága, az akciójelenetek, főleg a férfi nézőknek lehetnek vonzóak, addig a romantikus szál leginkább a hölgyrajongókat figyelmét szegezi a vászonra. Hogy egyik se legyen túlsúlyban, így a humort mindig beleszövik akár képi, akár szöveg terén, ezért pedig igazán nem is lehet egyik műfajba sem komolyan venni és beskatulyázni, de nem is kell. Ez a film nem akar mást mint szórakoztatni és a felhívni a figyelmet, egy olyan szakmára, ami az egyik legfontosabb az akciófilmekben (de néha más műfajban is) még sincs kellően megbecsülve.

A film végén, a stáblista előtt kapott extra képsorok pedig minden mozifannak kötelező

Érdekesség, hogy már 2010 óta fejlesztés alatt állt a film, ezidő alatt pedig olyan sztárok kerültek szóba a férfi főszerep kapcsán, mint Tom Cruise, Keanu Reeves, Nicolas Cage, Jason Statham és Dwayne Johnson, ám végül Ryan Gosling lett a befutó.

Ami pedig a női főhős karakterét illeti, Blunt bevallotta, hogy Jody karakterére a Barbie film rendezőnőjéről, Greta Gerwigből merített inspirációt.

Összességében A kaszkadőr egy mind látványában, mind felfogásában, mely üzenetet közvetíteni szeretne egy nagyon szerethető és élvezhető film lett. Blunt és Gosling kettőse nagyon jól működik a filmvásznon. A nagy filmfanoknak külön élményt fog nyújtani, a számos utalás, más nagy akciómozikra, melyet rengeteg, jól becsapódó humorbombával tesznek még szórakoztatóbbá. Megérte várni erre a filmre!

 

Értékelés: 10/8,5

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


Forgalmazó: UIP-Dunafilm

 

Bemutató dátuma: 2024. május 2.

 

 

 

Megjegyzések