Szellemirtók – A borzongás birodalma – Kritika

 

Szellemirtók – A borzongás birodalma – Kritika

 

Idén ünnepli kereken a 40. évfordulóját a mára már klasszikussá váló Szellemirtók 1. mozifilm. Ennek pedig nem is lehetne méltóbb formáját mutatni annál, hogy a legújabb részben visszatérnek az eredeti szereplők, hogy az új nemzedékkel, akiket 2021-ben láthattunk az Örökség című moziban, ismét megmentsék a világot.

Sajnos az eredeti csapatból Harold Ramis már nem élhette meg a reaktiválást, ugyanis pont 10 éve eltávozott. Ám Bill Murray, Dan Aykroyd és Ernie Hudson örömmel bújt szellemirtók egyenruhába és igazi nosztalgia bombát zúdított az egykori és új rajongókra.

A mostani filmben ahogyan a múlt és a jelen főhősei egyaránt megjelennek, úgy mindkét csapatból kapunk a filmbe egy-egy kiemeltebb karaktert. A senior csapatot leginkább Aykroyd figurája, alias Dr. Raymond Stantz képviseli és rá fókuszál a történet „retro” vonala. Míg az ifjak részéről Mckenna Grace, Phoebe Spengler szerepében az, aki a mostani film mozgatórugójaként van jelen.

Mellettük persze újra feltűnik a filmben Paul Rudd, mint Mr. Grooberson, Carrie Coon, mint Callie és Finn Wolfhard, Trevor megformálójaként. El is kél ekkora csapat, hisz olyan dologgal fognak most szembenézni főhőseink, melyhez eddig fogható kevés volt, még 40 éve is.

A borzongás birodalmában a Szellemirtók új generációjának hasonló problémákkal kell megküzdenie, mint elődjeiknek. A városvezetés nem igazán nézi jószemmel a várost olykor porig zúzó akcióikat, mikor egy-egy szellem nyomába erednek. Így csak a lehetőségre vár a polgármester, Walter Peck (William Atherton) mikor tilthatja be a csapat munkásságát. Kapóra is jön az egyik ilyen félresikerült akció, mely után parkolópályára kényszerű a legfiatalabb tag, Phoebe, azzal az indokkal, hogy még nem töltötte be a 18-at. Ám, mikor Dr. Stantz birtokába egy fura ókori misztikus gömb kerül, nem marad más választás, mint a régi és új szellemirtók nemzedéknek össze kell fognia, hogy együtt győzzék le a tárgyba zárt szellemet.

A kétóra két perc műsoridővel rendelkező film nem csak látványában, de hangulatában is igazi montázsa a jelenkornak és a retronak egyszerre. Sok poén, utalás főleg a régi rajongóknak, illetve az idősebb korosztálynak fognak nagyobbat koppanni, de akik az utóbbi években kezdtek el ismerkedni a Szellemirtókkal, azok számára is élvezhető lesz. Tehát nem muszáj minden előzményt megnézni, hogy értsük és élvezni tudjuk a 2024-es részt, de persze ártani nem árt.

Bár nem volt rossz visszhangja a 2021-es mozinak, az, hogy a negyvenedik évfordulóra sikerült reaktiválni a legendákat csakis jót tett a filmnek és magának a franchisenak is. Valószínű sokkal többen fognak jegyet váltani a mostani filmre, ha olvassák és látják a visszatérők névsorát. És hiába vannak már túl a hetvenen, mégse érezni azt, hogy önmaguk paródiája lenne bármelyik színészlegenda, sőt igazi szívet simogató minden egyes jelenetük, ahogyan viccesre véve a figurát oldják meg az adott „szellemes” szituációkat.

A film látványvilága nem meglepő módon a számítógépes CGI technológia világára hagyatkozik leginkább, de végig élvezhető és pl. IMAX-ban igazi tekintetet vonzó végeredménnyel bír. A főgonoszt is sikerült olyan fizimiskával megalkotni, hogy a mostani mozikhoz képest, a megszokottól jóval rémisztőbbnek hat, így végre ott sem érzünk hiányérzetet.

Persze a szórakoztatás mellett halványan társadalmi témákat, az élet nagy kérdéseit is belecsempészik, hogy az elvárt mondanivaló sem hiányozzon. Ilyen például egy új családba való beilleszkedés és apai szerepünk elfogadtatása Paul Rudd karakterén ábrázolva. Vagy Phoebe figurája, aki jóval érettebb korához képest, mégse érzi, hogy lánygyermekként megkapja a hőn áhított elismerést. Ezért sem meglepő, hogy pont ő keveredik majd kapcsolatba egy szellemmel.

Összességében, ha klasszikussá nem is fog válni ez a rész, de egy családi mozinak mindenképpen megteszi, hisz a poénok miatt és a nosztalgia érzése kellemes emlékeket hozhat a szülőknek, míg a fiatalabb korosztály a látványvilága és egyes beszólogatások miatt találhatja majd szórakoztatónak ezt a mozit.

 

Értékelés: 10/7

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


Forgalmazó: Intercom

 

Bemutató dátuma: 2024. április 11.

 

Megjegyzések