Kung Fu Panda 4. – Kritika

 

Kung Fu Panda 4. – Kritika

 

Idén lesz 16 éve, hogy elrabolta sokak szívét a kissé túlsúlyos, akkor még inkább mamlasznak tűnő panda, Po. Azóta már trilógiává nőte ki magát a Kung Fu Panda sorozat, mely 2024-ben immáron negyedik részével köszön vissza a mozivászonról.

2008-ban volt az első, 2011-ben a második, majd 2016-ban a harmadik része Po és bandája történetének, mellyel számos vidám percet hozva avatott be minket a kung fu rejtelmeibe. Anno még 2010-ben nyilatkozta azt Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks Animation akkori vezérigazgatója, hogy nem kizárt, hogy a harmadik részt még követni fogja egy újabb trilógia. Ám a többi készítő már kissé óvatosabban nyilatkozott és úgy fogalmaztak, hogy minden soron következő rész egy lezárásnak is tekinthető, így sosem hagynak elvarratlan szálakat. Ha van igény és megfelelő, jó ötlet a folyatáshoz, akkor pedig miért is mondanának nemet.

Nos, még 2022. augusztusában a DreamWorks Animation be is jelentette a sorozat folytatását, mely idén március közepén újabb epizóddal bővült.

A nézők ismét a Béke völgyében találják magukat, ahol Ponak az lesz a feladata, hogy megtalálja a következő Sárkányharcost, mivel ő egy magasabb titulusba kerül majd. Meg is hirdetik a versenyt, ám a viadalt megzavarja egy újabb fenyegető erő, a Kaméleon névre hallgató hüllő, aki fiatalkori sérelmeit megtorolva akar a kung fu mesterség legjévé válni, ezzel pedig komoly bajt hova az egész világra. Po útnak is indul, hogy megmentse Béke völgy és térségét a fenyegető veszélytől, melyhez társat is kap Zhen személyében, aki egy tolvaj róka…

A legfőbb karakterek most is megtalálhatóak lesznek a filmben úgy, mint Mr. Ping, Li Shan valamint Shifu mester is. Ám az Őrjöngő Ötös most csak említésként kap csak szerepet. Viszont, a film egy részében olyan régi karakterek is feltűnnek majd, akiket az előző részekben láthattunk, csak épp a „rossz” oldalon.

De mindezek ellenére a negyedik Kung Fu Panda egy olyan mozi lett, melyet az is ugyanúgy tud élvezni, akinek ez lesz az első ilyen mese.

A magyar nyelv adta lehetőségek ebben a filmben is igencsak működnek, számos olyan szófordulatot kapunk, melyet csak magyarul lehet érteni és élvezni és szólnak igazán viccesen.

A család egészének nyújthat szórakozást, hisz látványában és pár cuki karakter miatt a gyerekek biztos élvezni fogják, a bújtatott felnőtteknek szóló humorbonbonok pedig a szülőknek is hozhatnak pár derűs percet.

Mint minden hasonló mesében a karakterfejlődésnek is adtak teret, mely még Po esetében is ottvan. Számára a fő üzenet abban rejlik, hogy tudjuk elengedni a dolgokat, tudjunk továbblépni egy újabb szintre és bármennyire is élvezzük a jelenkori helyzetet, semmi sem állandó. Ezt el kell fogadni.

A legerősebb karakterfejlődés Zehn figurájához köthető, hisz múltját, jelenét és jellemét tekintve is van erre a legtöbb lehetőség.

A legvégén pedig felkerül a produkció legvégére a slusszpoén is, mely ugyancsak a szülőknek, illetve idősebb rajongóknak lesz kis bónusz track, Britney Spears – Baby, One more time dala Jack Black előadásában.

Az pedig, hogy lesz e még folytatása a mostani Kung Fu Pandának, az több mint valószínű, hisz egy jól bejáratot mesehős sokszor eladható, akárcsak a júliusban visszatérő Gru és minionjai.

 

Értékelés: 10/8

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


Forgalmazó: UIP-Dunafilm

 

Bemutató dátuma: 2024. március 21.

Megjegyzések