Képzeletbeli – Kritika

 

Képzeletbeli – Kritika

 

Manapság, ha meglátjuk egy film esetében a Blumhouse stúdió nevét titkon reménykedhetünk, hogy ismét valami izgalmas horrort fogunk kapni. A Képzeletbeli kapcsán pedig még ott van az a plusz infó, miszerint az előző év, két, igazán sikeres (horror)mozijának (Öt éjszaka Freddy pizzázójában és a M3gan) producereivel karöltve készítették el a legújabb alkotásukat.

Az emberi képzelőerő az, mely leginkább félelemre adhat okot. Hisz egy kellően színes, élénk fantázia csupa érdekes, jó vagy akár rossz dolgot tud vizionálni. Különböző kultúrákban ennek fontos jelentősége és hagyománya is van. Jeff Wadlow rendező és csapata most főleg a gyermeki képzelőerőre hagyatkozva próbálja ránk hozni a frászt ebben a 92 perces pszicho-horrorban.

Aki a véres, drakula partis, hentelős horrormozikat kedveli, annak ez a film nem biztos, hogy elnyeri majd a tetszését. Ám, aki inkább rettegni szeret és a képzeletét használni, annak okozhat helyenként pár izgalmas percet ez a mozi. Mivel effektív nem történik semmi durva benne, ami meg lehetne is, azt sem igazán mutatják, így csak a mi fantáziánkon múlik, mit képzelünk a történetbe. Sőt, a legrémisztőbbnek szánt karakterek (horror-maci a film vége felé) inkább csak rontanak az összképen. De még ne szaladjunk ennyire előre.

A történet egy fiatal párról szól, akiknek női tagját, Jessicát (DeWanda Wise) fura rémálmok gyötrik. Ezért férjével, Max-szel (Tom Payne) és annak előző házasságából származó két lányával, a tinédzser Taylorral (Taegen Burns) és az ovis Alicevel (Pyper Braun) a nő gyerekkori házába költöznek. A rémálmok igaz megszűnnek, de Alicenek lesz egy új, képzeletbeli barátja, egy plüss maci, aki fura listát „irat” a kislánnyal. A kezdeti cukinak tűnő kapcsolat a játék és a gyermek között aztán fura fordulatot vesz, mely komoly hatással lesz a család többi tagjára is.

Mint látjuk érdekes az alapsztori és lenne is benne potenciál. A film jól is kezdi felépíteni magát. Bár jó ideig nem történik semmi, viszont apró bevillanások a háttérben és főleg a háttérzene, ami előfutára, hogy talán egyszer elkezdhetünk félni majd a mumustól. De aztán csak várunk és várunk és már a film közepét elhagyva kezd csak valami fény pislákolni, hogy esetleg végre kitörhet rajtunk a frász. Aztán mégsem…

Ez a túlhúzott petting az álmos könyvek szerint sem jelez túl jót, főleg, ha végre valami akcióra vágyunk, így a nézők is egy idő után beleunhatnak a történetbe, mint szűzfiú az első éjszakába.

Számos reménykeltő ötletet fedezhetünk fel a történetben, de kb. úgy tudom elképzelni a forgatókönyv megírását, hogy a 3 író, Greg Erb, Jason Oremland és Jeff Wadlow összeültek és elkezdtek brainstormingolni, mivel lehetne valami ütős kis horrort összehozni. És senki nem akart megbántani senkit, így mindenkinek az ötletéből tettek bele, ami a végére egy full zűrzavar lett. Ezt persze tekinthetjük a fordulatok fordulatának is, de nem ártott volna valaki a bandából, aki a sarkára áll és megmarad egy vonal mellett. Így a sokat akar a szarka effektust érezhetjük.

Sajnos aztán a pontot az I-re, a „Wishről rendelt” horror maci kinézete tette fel, amelyik inkább tűnt viccesnek, mint félelmetesnek, még az agyarszerű fogsorától eltekintve is.

Összességében a Képzeletbeli egy vegyes érzést keltő pszicho-horror lett. Bizonyára lesznek, akiknek nem fog tetszeni, de lesznek, akik számára kikapcsolódást fog nyújtani. Az alapfelvetés nem lett volna rossz, ám annyira sok mindent akart egyszerre belesűríteni, amitől pont az a plusz veszik el, amiért szeretni szoktuk az ilyen filmeket. Az alapkoncepcióban volt potenciál és próbált is egy vonal mentél haladni, de valahogy a kivitelezés végeredménye meghaladta a készítők képességeit.

 

Értékelés: 10/5

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


 

Forgalmazó: Big Bang Media

 

Bemutató dátuma: 2024. március 7.

 

 

 

Megjegyzések