Godzilla x Kong: Az új birodalom – Kritika

 

Godzilla x Kong: Az új birodalom – Kritika

 

Húsvétra igazi szörnyeket hoz a nyuszi, hogy ismét felbolygassák a Földet és igazi rombolás-pornót hozzanak össze a Föld felett és alatt egyaránt. De kérdés, hogy immáron az ötödik szörny mozi mennyire adja majd azt, amit a rajongók elvárnak vagy épp valami teljesen mást kapunk?!

Három éve, 2021-ben került a mozikba a Godzilla Kong ellen, ahol a két gigaszörny összemérhette erejét. Most pedig két világ őrzőiként vannak elszeparálva egymástól. Míg Kong Üreges Földön próbálja keresni saját élete értelmét, mivel nagyon magányos és úgy fest, hogy faja utolsó példányaként kell tengetnie hátralévő életét, addig hüllő pajtija a Föld, ember lakta felszínén teszi a dolgát. Ha épp valamilyen titán renitens viselkedést tanúsítana, akkor semmit és senkit nem kímélve teszi helyre az adott jószágot. Ezt a film is elég alaposan bemutatja, hisz szegény Rómából kb 3 perc alatt minden turisztikai látnivaló a múlté válik. Belegondolva a filmes stábokkal mi lenne, ha ez valósággá válna, nem lehetne több Halálos Iramban vagy Mission Impossible mozit forgatni Róma utcáin… De Godzilla legalább gondol magára és a Colosseumot, mint ágyikót meghagyja, hogy ha elfárad egy kis délutáni sziesztára bekuckózzon oda. Hát nem cuki…

Egyébként az emberéletek is kb. annyit érnek ebben a filmben, mint a műemlékek, amik szinte járulékos veszteségként vannak elkönyvelve a történetben, mert sok szó nem esik róla, pedig láthatóan egyiket sem kímélik…

De, ha már az emberi vonalnál tartunk, nos ebben a moziban az amolyan van is, de közben nincs is. Minden kétlábú földi halandó, amolyan narrátora a filmnek, inkább egy fantasy National Geographyt kapunk, ahol megfigyelhetjük, hogy az állatok, de inkább szörnyek hogyan kommunikálnak egymással, új fajokat ismerhetünk meg és régieket láthatunk kissé tovább- vagy újragondolt szerepekben.

Így történik az, hogy valami furcsa vészjósló jelzések érkeznek Üreges Földből, melynek hatására Godzilla el is indul feltölteni energiaszükségleteit, hisz az állatok előbb megérzik, ha valami baj van, mint az emberek. Így nem csoda, hogy homo sapiens sapiens szereplőink, Ilene Andrews ( Rebecca Hall profilképe Rebecca Hall ), Trapper (Dan Stevens), Bernie Hayes (Brian Tyree Henry), és Jia (Kaylee Hottle) együtt indulnak útra, hogy megtudják, mi is az a veszély, ami a Földre leselkedik.

A történet valóban több szálon futó mozi lett, mely aztán csak a végére áll össze igazán. Addig Kongnak is megvan a maga műsora, ahogyan felfedezi Üreges Föld eddig nem ismert részét, ahol hozzá hasonló főemlősök élnek, ám a vezérük egy szumátrai orangutánra hasonlító, nem túl szimpatikus egyed épp világmegváltó ambíciókra szeretne törni. Közben pedig Kong még kap egy kis pajtit is, őt csak nevezzünk mini-Kongnak, aki szintén a fent említett fajhoz hasonló egyed. Majd ott van Godzilla eseményszála, mely főleg az energiafeltöltésre összpontosít és a végső összecsapásra készül. Míg marad az emberek epizódja, akik kimondottan halovány narrátori mellékszereplői ennek a filmnek. Olyanok, mint a boksz ring mellett a segítők, akik, ha kell fogat gyógyítanak, ha kell random a semmiből egy robotkart szerelnek Kong sérült kacsójára. Közben meg dokumentálják az eseményeket, de más jelentősebb szerepük nem akad pár humorosabb beszólogatáson kívül.

A film látványában nagyon pörgős és olyan gyorsan történnek az események, hogy szinte el is repül a 115 perces műsoridő. Viszont annyi mindent sűrítenek ebbe a kétórába, hogy igazából semminek nincs ideje kiforrnia magát és leülepednie. Mintha egy lista szerint néznénk végig a filmet, hogy ez megvan, az megvan, pipa, pipa és jöhet a stáblista.

Amit a többi Godzilla és Kong filmnél átélhettünk, amikor az emberek lakta helyeken történtek a rombolások, azok most az Üreges Földre koncentrálódnak, illetve kap egy még fantáziadúsabb helyszínt, egy antigravitációval teli kristálypiramisos helyet. Szóval lesz ám itt minden, mint a búcsúban.

Az idősík az, ami viszont, mint logikai elem eltűnni látszik. Sokan irigykedve nézzük, mikor Kongnak fáj a foga és olyan gyorsan megoldják ezt a problémát, amit mi emberek csak pislogva nézünk. Gyors altatás, egy giga drónnal már kint is a fájós fog, semmi sebgyógyulásra pazarolt idő, sőt, még lenyomatot sem kell venni, már ott is a kész brutál erős implantátum, amivel még az Eiffel-tornyot is át tudná harapni a mega-maki, mint hülyegyerek a gumimaci fejét. Elgondolkodva a látottakon, felmerülhet, hogy biztos van egy ilyen raktár a Monarch vállalat birtokában, ahol kimondottan Kong műfogak vannak ilyen esetre… De ugyanez igaz a robotkesztyűre, mely nicsak, pont van egy a közelben az őserdő mélyén. Harry Potterben nem volt ilyen segítőkész a Teszlek süveg, mikor kellett volna valami a kis villámarcúnak.

Sokan azért is szeretik a Kong és Godzilla filmeket, mert igazi pusztítás-cunami megy végig, ahol jár ez a két szimpatikus szörny. Nos, a film végére ezen rajongók is megkapják a magukét, még a Barbie-fan Godzilla is odateszi magát, aki a sok elektromosságtól igazi pink csillogást és sugárhányást kapott, miközben ereje mit sem változott. De rendes volt tőlük, hogy a bár Rio de Janeiro turisztikai lehetőségeit közel 10-15 évre hazavágták, de a vallást tisztelve a Megváltó Krisztus szobrát megóvták.

Összességében a Godzilla x Kong: Az új birodalom látványában jóval erősebb lett, mint történetében, amibe próbáltak minél több mindent belesúlykolni, ezáltal bár mindennek lett valami magyarázata, a film pörgősségének „hála” mély hatást nem tudott gyakorolni. Ahogyan az emberi szereplők sem, mivel tűntek inkább szöveges kiemelt statisztának, mellékszereplőként, mint főhőseinek a filmnek.

 

Értékelés: 10/6,5

 

A film előzetese itt tekinthető meg:


 

Forgalmazó: Intercom

 

Bemutató dátuma: 2024. március 28.

 

Megjegyzések