Artúr, a király – Kritika

 

Artúr, a király – Kritika

 

Van az a képlet, mely szerint jó nőkkel, gyerekkel és állatokkal szinte mindent el lehet adni. Nos, a filmekre is egykoron ez volt az igaz, de manapság már leginkább az utóbbi az, ami igazán be tudja csábítani a mozikba a nézőket. Főleg a kutyák és macskák azok, amiket imádni szoktak, ha ez még párosul egy igaz történettel is, akkor biztos lehet a „siker”. Mark Wahlberg legújabb filmjében mindkettő megvan, így bizakodásra adhat okot, hogy az egykori rapsztár egy szívhez szóló filmmel invitál majd minket a filmszínházakba.

Az Artúr, a király egy megtörtént eseményt dolgoz fel, melyről 2016-ban könyv is íródott, eredeti címén: Arthur - The Dog Who Crossed the Jungle to Find a Home. A regényt Mikael Lindnord vetette papírra, hogy aztán 2019-ben bejelentsék a könyv filmadaptációját.

Marky Mark miután a színészetet választotta a zenei pálya helyett, számos nagysikerű filmben kipróbálta magát. Szinte minden műfajban megállja a helyét, legyen az akció, vígjáték vagy dráma. Most pedig egy megható kalandfilmet hozott el nekünk, melynek rendezője Simon Cellan Jones lett, miután az eredeti rendező, Baltasar Kormákur más filmes elfoglaltságai miatt visszalépett a direktori munkától.

A könyvben eredetileg Ecuador szerepelt helyszínként, ám magát a filmet a Dominikai Köztársaságban forgatták, így a történet is ott játszódik. Ezzel kapcsolatban az ecuadoriak mély megdöbbenést és csalódottságot éreztek, teljesen érthetően.

Az Artúr, a király egy extrémsport-világbajnokságra kalauzol el minket, ahol a főhősünket Michael Light-nak hívják (Mark Wahlberg). Ő és csapata egy 10 napos, közel 700 km hosszú távon küzd az elsőségért, mely főszereplőnk számára az utolsó esély, hogy megkoronázza sportolói karrierjét, ami ezidáig mentes maradt a dobogó legfelső csúcsától. Már javában benne vannak Michaelék a versenyben, mikor a semmiből hozzájuk csapódik egy sebesült kóbor kutya, aki követni kezdi a csapatot. Light és az eb között mély kapcsolat alakul ki hamarosan, mely mindkettőjük életére komoly kihatással lesz, ahogyan a versenyre is…

A történet igazából két szálon fut. Egyik vonal Light karakterére fókuszál, hogyan próbál egy utolsó nagy rajtot venni, hogy számára méltón zárhassa le sportpályafutását. A film első fele is erre helyezi a hangsúlyt, így ne lepődjünk meg, ha nem az első perctől lesz „állatos” film az Artúr, a királyból. Majd megérkezik a történetbe a kutya is, mely szép lassan társ-főszereplővé válik a moziban és egy újabb fejezet nyílik a 107 perces kalandfilmben.

Egy extrémsport-világbajnokság mit sem ér izgalom és katarzis nélkül, melyet a gyönyörű helyszínek és a számos veszélyes és embert próbáló jelenetsor tesz még látványosabbá és izgalmassá. Eleinte leginkább az emberi oldalról kapunk betekintést a főhősök küzdelmeibe, mely így nagyszerű alapot ad majd, hogy megkoronázza a filmélményt a kutya megérkezésével.

Addig leginkább a kalandfilm érzetét kelti a történet, majd mikor már Artúr is csatlakozik a csapathoz inkább a drámai hatás erősödik. Bár az izgalom, drukk addig is velünk marad, az érzékenyebb, állatbarát nézők percei csak most jönnek el igazán.

Így akik szeretik a kalandfilmeket, kedvelik az igaz-történeteket és odavannak a kedves állatokért, azoknak okozhat pár érzékenyebb pillanatot ez a mozi.

Minden szereplő esetében találunk karakterfejlődést, mindenkinek megvan a maga drámája, de egyértelműen a legnagyobb hangsúly a kutyára fog fókuszálni. Vele kapcsolatban pedig a film utolsó harmada igazi érzelmi hullámvasutat hoz el nekünk. Egyik percben boldogan örömködünk, következőben pedig már kezünket morzsolva aggódunk, mi lesz Artúrral és csapatával. A vége pedig a spoiler-mentesség jegyében most is maradjon titok.

Ez a film egy nagyon szép emléket állít az ember és állat közötti kölcsönös, önzetlen kapcsolat előtt. És újabb bizonyítékkal bír, hogy nem véletlen nevezik a kutyát az ember legjobb barátjának. Aki szereti az izgalmas, látványos és szívhez szóló állatos, de főleg kutyás filmeket, annak bizonyára ez is tetszeni fog. Kortól, nemtől függetlenül érzelmekkel átitatott alkotás, melyet tényleg a valóság írt.

 

Értékelés: 10/8

 

A film előzetese itt tekinthető meg:

 

Forgalmazó: Big Bang Media

 

 Bemutató dátuma: 2024. március 21.

Megjegyzések